Licht verteerbaar gerecht. Komijn is trouwens een perfect specerij om gerechten mee op smaak te brengen, zit boordevol ijzer en helpt je spijsvertering om de voedingsstoffen op te nemen.
Hoeveelheden voor 4-6 personen
Ingrediënten
- 1 eetlepel kokosolie/ghi
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel fijngesneden gember
- ¾ theelepel asafoetida
- 1½ theelepel fijngemalen komijn
- 3 eetlepels Rozijnen
- 250 gram basmati rijst
- 5 – 6 deciliter heet water of wei
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels rode paprika in blokjes
- 3 eetepels fijngehakte peterselie
- Verhit de kokosolie/ghi in een pan. Draai de vlam laag en bak de komijnzaadjes, kruidnagels en het kaneelstokje tot de komijn een paar tinten donkerder is geworden.
- Voeg de fijngesneden gember toe en bak tot ze begint te geuren, strooi er dan de asafoetida, fijngemalen komijn, rozijnen en rijst bij.
- Roerbak de rijst kort. Voeg het hete water en het zout toe.
- Roer de rijst nog één keer goed om, breng het water aan de kook, zet een vlamverdeler onder de pan en een goed sluitend deksel op de pan. Als de rijst weer kookt, draai je de vlam laag. Laat de rijst 15 minuten zonder te roeren! zachtjes doorkoken (voeg zo nodig wat water toe).
- Voeg de blokjes paprika toe, doe het deksel er weer goed op en draai na 5 minuten (als de rijst gaar is) de vlam onder de pan uit.
- Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels vlak voor het serveren, voeg de peterselie toe en maak de rijst voorzichtig los met een vork.
www.ayurvedisch-koken.nl
0 reacties